Syncthing

Náhrada dropbox/megasync

Dropbox jsem opustil dávno z politických důvodů. Na synchronizaci mezi svými zařízeními jsem používal mega.co.nz. Jo, fungovalo to. Ale pořád to nějak nebylo ono.

Při posledním upgrade “se to nějak po***” a já zase jednou měl potřebu vyřešit synchronizaci mezi svými zařízeními jednou provždy. Hledal jsem řešení, které podporuje Linux a Android. Běží na vlastním serveru a tak nějak o něm člověk vlastně ani neví. Prostě funguje.

Vyzkoušel jsem ledasco. Od ownclowdu přes sugarsync až po obyčejný webdav. Všemu něco chybělo nebo přebývalo. Až jsem narazil na syncthing.

Mám standalone server (archlinux). Tam mi syncthing běží jako systémová service pro mého uživatele (systemctl enable syncthing@nexus). Mobilní telefon (Android) - aplikace ze store. Na notebooku (archlinux) jako uživatelská service (systemctl enable syncthing --user).

Tím, že server je dostupný z internetu, probíhá synchronizace většinou android <=> server <=> notebook. Dokonce krásně funguje i synchronizace napřímo android <=> notebook, nicméně server reší častou situaci, kdy telefon i notebook nejsou v jedné síti a nebo nejsou oba on-line.

Po týdnu provozu zatím dávám 5 z 5 tučňáků.

A když už, tak už. Synthing pro své fungování potřebuje tzv. relay. Rozběhl jsem tedy na serveru i tu :)

tools